keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Ei perfektionismille

 




En tiedä olenko osannut kertoa itsestäni ja omista ajatuksistani seuraavaa: 

Kun aikanaan tyttäreni syntyivät ja minulla oli paljon aikaa olla yksin, aloitin askartelun. Äitiys toi sellaisia asioita esiin, joita en osannut ajatella. Olin äiti, joka tässä ajassa on todella nuori äiti, mutta entiseen aikaan jo iäkäs. Äitiys toi myös eteeni yksinäisyyden. Koin hätää, kun en osannut rauhoittaa lapsiani. Ensimmäiset vuodet olivat ns. tiedostamatonta selviytymistä. Opettelin haparoiden tekemään asioita, mitä en etukäteen osannut. Olin aina pitänyt taiteen tekemistä suuressa arvossa, enkä ymmärtänyt mitä taide on. Nyt ymmärrän, että taide kuuluu jokaiselle, silloin en nähnyt sitä näin. Ja vaikka moni on sitä mieltä, että taide tulee vain koulujen kautta, niin olen siitä eri mieltä. 

Ostin maalia ja taulupohjia tiimarista ja aloitin ensimmäisen tauluni tekemisen (ehkä) vuonna 2007. Taulustani tuli niin ruma, epätäydellinen ja mieleni mielestä karsea, että iskin veitsen siitä läpi. Olin niin vihainen itselleni epäonnistumisesta. Mutta kyse oli minun omasta näkemyksestäni epäonnistumisessa. Ymmärsin lopulta, että olin aina yrittänyt saada täydellistä heti ensimmäisellä yrittämisellä, jos en onnistunut, luovutin. 

Näin n.20 vuotta myöhemmin on helppo tarkistella mistähän tuo johtuu

  • sisäinen puhe on negatiivista
  • palaute on ollut aina virheistä huomauttelua
  • jos on saanut huomiota, se on liittynyt aina/suurimmaksi osaksi virheisiin
  • uskomus: Jos kehuu lasta, hänestä tulee ylpeä (äitini noudatti tätä, hänen äiti, jne esivanhempiin asti)
Kävin keskustelua ihan hetki sitten juurikin tuohon perfektionismiin liittyen. Julia Cameronin sanoin "Perfektionismi on pelkoa kauniissa asussa". 
Kun meidät kasvatetaan riittämättömiksi, virheistämme ja epäkohdistamme huomautellaan ja sallimme ympärillämme olevan arvostelun, meistä kasvaa perfektionisteja. Tuo piirre voi saada meidät tietynlaiseen oravanpyörään. Emme ole silloin riittäviä. Milloinkaan. 

Tuo taulun maalaus oli ensimmäinen askel kohdata omat vaatimukseni. Aloitin omanlaisen taideterapian. Tein mitä vain jotta pääsin tutustumaan omiin taitoihini:
  • Korttiaskartelu
  • Skräppäys
  • runokirjat, niiden askartelu ja runojen kirjoitus
  • savityöt
  • huovutus
  • Kaikenlainen askartelu lasten kanssa
  • taulujen maalaus, vedic art kurssi
  • remontoiminen ja sisustus
  • puutyöt
  • Kirjoittaminen (Romaani(t), blogi, päiväkirja
  • väriterapia
  • valokuvaus
  • korut ja korut uudestaan
  • Improvisaatio
  • luovan kirjoittamisen kurssit
  • energiahoitaminen
  • Tunnetaidot, tunnelukot - kohtaaminen ja sen harjoittelu
En muista onko tässä kaikkia kokeilujani, mutta jokainen näistä on jollain tavalla palvellut omaa täydellisyyden tavoittelun rikkojaa. Jokaikisessä olen joutunut kohtaamaan omat haavani. Onko työ riittävä, nauretaanko minulle, huomauttaako joku virheistäni. Kun sisäinen puhe on ollut menneessä kuin kireä viulunkieli, on työ itsensä pehmentämisessä ollut pitkä.
Mitä enemmän on tehnyt, sitä helpommaksi on tullut. Mutta silti alitajunnassani kummittelee pessimisti, jonka tehtävänä on nähdä virheet ja odottaa tuomitsemista. 

Huono itsetunto kasvaa voimakkaammaksi perfektionistisessa ajattelussa. Jos näkee vain virheet ja huomauttelee muille, ei näekään sitä kuinka paljon itse tekee virheitä. Siksi oma sisäinen puhe olisi hyvä saada lempeämmäksi. Lopulta ankaruus muita kohtaan on ankaruutta itseä kohtaan ja toisinpäin.

Kaikki luova toiminta on itselleni nykyään yhtä kuin terapia. Kävin läpi päiväkirjakirjoittamisen raskaan polun, jossa purkasin tuskani paperille, nyt en jaksa enää mennä sellaiseen vaan käytän korujen tekoa omana terapiana. Kun teen, siirrän huomion kivuista tekemiseen. Koen, että yksinäisyys on väistynyt sen myötä, kun annoin itselleni luvan tutustua omiin haavoihini. 


Kuvassahan on epätäydelliset sienet, mutta eipä ne sienet siellä luonnossakaan niin täydellisiä ole. Ihminen on sen täydellisyyden keksinyt. pyh. 



Maiju

perjantai 15. marraskuuta 2024

Tunteet voivat vääristää tekstiä, jos ei ole selkeä

 




Olen pohtinut kirjoittamista ja tunteiden välittämistä kirjoittamisen kautta jo vuosikausia. 

  • Lue tekstisi ääneen
  • Palaa tekstiin myöhemmin ja lue omaa kirjoitustasi ulkopuolisen silmin
  • Tiedosta, ettei lukija lue ajatuksia.
  • Lukija ei ymmärrä sinun huumoria, ellei persoonasi kirjoita huumoria selkeästi
  • Opettele sanoittamaan tunteesi selvästi
  • Seiso sanojesi takana, myös virheiden
  • Jos kirjoitat virheen ja joku huomauttaa - oikaise se

Kirjoittaminen ja tekstien lukeminen ääneen saa itsensä ymmärtämään onko teksti ok, sitä kannattaa harrastaa. Toinen asia, mikä kirjoittaessa tekee hyvää, on lukea jälkeenpäin omaa kirjoitustaan. Jos kirjoittaa aiheesta, mikä on hiukan epäselvä ja palaa itse lukemaan tekstiä jälkeenpäin, silloin voi lukea kirjoitustaan muiden silmin. 

Minulle kävi näin juuri hetki sitten. Olin kirjoittanut tuohtuneena tänne blogiin luonnoksen ja kun luin sitä jälkikäteen, en ymmärtänyt yhtään mistä puhuin. 

Selkeys on tärkeää kirjoittaessa muille, jotta muutkin ymmärtävät.

 

Olen itse kokemuksellinen oppija, en niinkään lukija ja muistini on melko heikko, sillä kapasiteetti muistaa tänä päivänä on mennyt kohdallani alaspäin. Voisin kertoa tähän miljoona syytä, mutta ehkä paras sana on ruuhkavuodet. Ja jonkinlainen tarkkaavaisuusvaikeus minullakin on. 

Asiakasmäärä, työkaverien määrä ja lapset ja heidän kaverit, heidän poikaystävät, koulujen opettajat, oma elämä ja omat ystävät ja yhteisöt. Muistettavaa on niin paljon, että muistini on alkanut kuormittua. Tällainen pitkä alustus asiaan. hah. Mutta kirjoittamisen treenaaminen on toiminut itselläni. Joskus lähettäessä viestiä opettajille tai muille on vaikeaa, kun tunteita pitää sanoittaa ja mieli on ruuhkainen. Jos kirjoittaa tuohtuneena, voi osua kehokilpeen. Tai jos lähettäjä on virallinen ja kirjallinen ja kertoo miten asiat ovat, eikä vastaanottaja kykene ottaa tietoa vastaan, voi edessä odottaa tunteiden kuumennus. Joskus kuumat tunteet saa tekstin vääristymään, koska tunteet joskus vääristävät. Silloin kannattaa luetuttaa teksti jollain puolueettomalla, joka osaa erotella mikä on tekstin sanoma.


Olen keskustellut eri ihmisien kanssa heidän kommunikoinnista viestien välityksellä muille ja moni olettaa oman viestin perusteella, että toisen pitäisi ymmärtää mitä tarkoitetaan lähetetyllä viestillä. 

Kun ei saa haluamaansa vastakaikua tekstiin jonka on lähettänyt, voi lähettäjän mielestä automaattisesti syy olla vastapuolessa. 

Kun persoona kirjoittaa tekstiä ja tekstiin kirjoittaa esimerkiksi vitsin tai ns. huulen heiton, eikä viestin vastaanottaja ymmärrä, se voi hämmentää. Lopulta molempia. Ihminen ei kehtaa menettää kasvojaan, joten on helpompaa olla vastaamatta viestiin, jos ei ymmärrä. 

Jos lähettäjä nauraakin itselle.. Se riippuu tietenkin täysin siitä minkälainen suhde kommunikoijilla on keskenään..

Vastaamatta jättäminen taas saa lähettäjän hämmennyksiin. 

Miksi viestit voivat olla ristiriitaisia?

  • Meillä on erilaiset ajatusmaailmat
  • Toinen on kirjallinen ja toinen taas suullinen
  • Erilaiset tavat oppia ja kommunikoida ja on vaikeaa ymmärtää toisen tapaa
  • Toinen puhuu kirjoittaessa kirjakieltä ja toinen puhekieltä - tunteet näistä voi sekoittaa
  • Eri kulttuurit
  • Eri elämänvaiheet
  • Viestittäjien erilaiset arvomaailmat
  • Syyttävä viesti ei koskaan mene perille, se saa nyrkit pystyyn vastapuolella

Työskentelen asiakaspalvelussa paikassa, jossa monikulttuurillisuus on päivittäistä. Kun kaikilla on eri tausta jo pelkästään kotimaan kulttuurin takia, perheen tapojen ja oman persoonan takia, on kaikkien osattava kommunikoida yhteisen kielen kautta. Meidän täytyy silloin jokaisen joustaa. Vaikka emme hyväksyisi jotain tapaa, on se nieltävä ja tultava toimeen. Joskus ei ole yhteistä kieltä, silloin käytetään keksittyä viittomakieltä, viittomakielen siansaksaa. 

Universaali yhteinen kieli on siis rakkaus ja ystävällisyys. Asiakaspalvelija joutuu oppia sydämen kielen, jos haluaa saada hyvän lopputuloksen. Se tekisi hyvää ihan jokaiselle, joka haluaa rikkautta ihmissuhteisiinsa. Omaa kommunikointia suullisesti ja kirjallisesti on hyvä harjoitella tai edes pohtia. 


 Jos tunteet ovat ladattu äärimmilleen viestiä lähettäessä ja joutuu odotella vastausta eikä sitä saa, lähettäjä hermostuu. Jos lähettää viestin ja jää odottamaan vastausta, on odotus aika toooodellla pitkä. Silloin luonnollisesti hermostuu jos vastaus tulee esimerkiksi parin päivän päästä. 

Todistin tällaista tilannetta jokin aikaa sitten, jossa viestin lähettäjän tarkoitus oli saada x asia soitettua, kun henkilö ei vastannut hän lähetti viestin perään. Kun katsoin mitä viestissä luki, siinä ei lukenut kyseistä asiaa vaan jokin eri asia. Teksti meni asian vierestä, eikä alustanut yhtään sitä mitä soitto koski. Kun viestiä lähettää tuohduspäissään tai jostain muusta voimakkaasta tunteesta käsin ja ehkä nopeasti, voi viesti mennä perille täysin väärin. Jos viesti on sekava ja syyttävä, on rohkeaa vastata viestiin asiallisesti ja napakasti, mutta sellaiseen viestiin ei tarvitse mielestäni edes vastata. 

No miten sitten kannattaisi asiaa lähestyä? Kun soittaa eikä toinen vastaa, on hyvä olla selkeä. "Soitatko takaisin heti kun kerkeät. " On melko yksinkertainen ja helppo lause. Jätä aina syyttämiset pois, piilokuittailut ja kaikenlaiset muodot jotka saavat vastapuolen tuntemaan itsensä idiootiksi. Sillä silloin et saa vastausta vaan riidan. Tai puhumattomuuden, hiljaisuuden. Se on oikeastaan pahempaa. 

Kun viestiin laittaa epämääräistä tekstiä, se saa viestin lähettäjälle odottavan olon ja kun vastausta ei tule lähettäjä suuttuu. 

Meillä ei ole meillä ihmisillä ihan selkeitä juttuja aina käynnissä. 

Joillekin asiat ovat itsestäänselviä, toisille ne eivät todellakaan ole. Olen pitänyt tätä blogia omana ajatusteni tallentajana ja selkeyttäjänä. 

Vaikka luulen olevani selkeä, voi olla etten ole sitä yhtään. Sitä kuitenkin harjoittelen jatkuvasti. 


Koska elämme ihmisinä täällä ihmisten maailmassa, on vuorovaikutustaidot tärkeä osa ihmisyyttä. 

Tulipa pitkä teksti ja ei se ole  ihan täysin selkeä. Pah. 


Maiju

Uskallatko kertoa mitä pelkäät?




 Pelkäänkö jotain? Kysyin itseltäni, kun sain tietää sairastavani kilttiä leukemiaa. Sinänsä on hassua, että aivan ensimmäisenä pelkäsin hylkäämistä, sitä että menetän työni ja toimeentuloni. Eikö ole hassua, en pelännyt terveyteni puolesta vaan taloudellisen turvani puolesta. Kirjasin itselleni allekkain kaikki menetykseni tässä elämässä ja niitä oli turhan paljon. Olen menettänyt todella monta läheistä. Silti voin sanoa olevani hyvin vahva vaikka aina en koe olevani. 

Jos asettaisin vaikeuteni allekkain, tulisi kaikki turhankin näkyväksi minulle. Siksi en sitä tee. Olen oppinut sanoittamaan tunteitani viimeisten vuosien aikana ja tällä hetkellä olen hiukan hämmentynyt mitä tuntea. 

Tein päätöksen diagnoosin jälkeen. Kerron kaikille. Olen avoin, enkä jää yksin. Avaan elämäni muille. Samalla kuitenkin mietin voinko ja saanko, mitä jos teen muille hirveä olon. Vaikean. Kukaan ei oikein osaa sanoa mitään jos toinen sairastuu, mutta jokainen käsittelee asian omalla tavallaan. 

Eräs pitkäaikainen ystävä sanoi minulle: "olet saanut elämältä kaiken. Olen itsekin elänyt elämäni niin, että jos nyt pitäisi lähteä - lähtisin onnellisena"

Nämä ovat asioita joita kannattaa miettiä. 

  • Elätkö? 
  • Teetkö asioita joista nautit? 
  • Tykkäätkö elämästäsi? 
  • Oletko tyytyväinen siihen missä olet? 
  • Kun kuuntelet ajatuksiasi ja ääniä jotka puhuvat mielessäsi, ovatko ne sinun omia vai kuuluuko muiden ajatukset ja vastustukset sinun mielessäsi?
 Me kuuntelemme muiden puheita suuren osan aikaa ja niistä voi tulla sisäinen äänemme. Siksi on todella tärkeää, että elämä on sellainen kuin me itse valitsemme. On selvää, että kaikki ei ole omaa valintaamme, mutta ne mitkä voivat olla, niihin kannattaa kiinnittää huomio. 

On hyvä tiedostaa, että kun jokin asia triggeröi ja kuumentaa tunteet, silloin siinä on itselle jonkinlainen oppi. Jonkinlainen itselle tarkisteltava asia johon kannattaa tutustua tai opetella tilanteesta pois. Huomaan oman itseni kohdalla, että rauha asioiden suhteen on tärkein. Minkä asioiden kanssa minulla on rauha, niissä olen tsempannut henkisesti. Asioiden kieltäminen ja tukahduttaminen on eri asia kuin rauha. Kun rohkeasti katsoo omia kipujaan ja hyväksyy ne, siellä odottaa rauha. 


Maiju



keskiviikko 13. marraskuuta 2024

Rajattomuus vaatii erottelukykyä

 



Kun vuosia sitten sain ensimmäisen henkisen tärähdyksen, minun oli alettava pohtimaan omaa elämääni taaksepäin. 

  • Valintoja joita olin tehnyt, oikeita ja vääriä. 
  • Henkisiä kipuja jotka olin tukahdutanut ja jättänyt alitajuntani syövereihin. 
  • Kaikkia kohtaamisia jotka olivat jollain tasolla jättänyt minuun jäljen, niin hyvän kuin pahankin. 

Tämän kaiken esiin ottaminen pakotti minut käymään läpi elämäni uskomuksia ja tapahtumia. Jouduin erotella hyvät huonoista, jyvät akanoista. 

Jouduin pohtimaan mitkä asiat olivat minun käsissäni ja mitkä eivät, mitä kannattaa kantaa mukana ja mitä ei. Kaikkein isoin oppini on saattanut olla erottelukyvyn oppi. Minulle kaikki oli aiemmin yhtä massaa, yhtä pötköä. En osannut erotella tapahtumia omiin laatikoihin, sillä moniin tapahtumiin liittyi trauma ja tunnelukko. Kun tunteet kuumenivat missä tahansa asiassa, niissä oli selkeästi trauma. 

Havahduin eiliseen naisten väkivallasta tehtyyn tutkimukseen. Kun kyseessä on uskomuksia joissa miehet kokevat, että minihametta käyttävän naisen saa raiskata, on hämmentävää. Mutta tällainen asia kun nostettiin käsittelyyn, osa miehistä vastusti. Miksi? Tämä on nyt omaa keittiöpsykolointiani, mutta silloin kun tilanne liippaa omasta elämästä todella läheltä, eikä asiaa ole käsitellyt ja rauha tilanteesta on kilometrien päässä, silloin reagoidaan hyvinkin hämmentävillä tavoilla. 

Omat tunnelukot/traumat aktivoituvat. Moni on voinut kokea väkivaltaa, eikä ole saanut sitä käytyä läpi. Silloin luullaan, että itseä syytetään. Vaikka kyse ei ole siitä. Ja monesti myös asia lähtee rönsyämään eri raiteille, kun oma kipu hälyyttää. 

Rajattomuus saa myös aikaan sekavuutta. Kun ei tunnista rajoja. Rajattomuus tekee myös sen, että oikea ja väärä haalistuu. 


Kun opettelee erottelukykyä ja puhdistaa omia traumojaan ja tunneukkojaan, elämä muuttuu selkeämmäksi ja on helpompaa löytää rauha vaikeiden tunteiden kanssa. 


Maiju

Syvempi merkitys on muiden palvelemisessa?

  "Jokainen ihminen katsoo sinua siitä tietoisuuden tasosta käsin, jossa hän juuri nyt on. Mitä korkeampi tietoisuus sinulla on, sitä h...