Maailmassa on aina vallitsevana dualismi, eli kaksi vastakkaista puolta. Jos on vihaa, on rakkautta. Jos on ihailua, on kateutta. Jos joku menestyy julkisesti, joku kadehtii julkisesti jne.
Usein joku asia herättää meissä tunteen ja me automaattisesti joko ihailemme tai hyljeksimme. Käytän esimerkkinä vanhemmuutta. Kun tulee äidiksi saa kuulla paljon ojentamista tai vaihtoehtoisesti itse on niin vahva, että ojentaa muita. Helposti tuomitsee asian.
Maailmassa kuitenkin aina vallitsee tietynlainen tasapaino - kun vaaka kallistuu toiseen suuntaan, se aina palautuu takaisin. Esimerkiksi historia kiertää kehää, se toistaa itseään. Historia elää ihmisten mielessä ja palaa takaisin eri muodoissa.
Näin hienon kirjoituksen, että et näe tulevaa, mutta näet menneen. Menneestä poimit oppimiasi asioita. Me emme kuitenkaan voi tietää tulevaa, vaikka sitä jollain tasolla osaisimme ennustaa. Voimme päätellä asioita tapahtuvaksi ja nähdä ulkopuolelta, kuinka jokin asia kiertää kehää, emme silti voi täysin tietää. Ihmiskunta ei kuitenkaan tuntuisi olevan niin viisas, että se oppisi - sillä meitä on niin paljon.
Elän elämää, jossa teemoina ovat rankat asiat. Ne ovat olleet lapsesta asti. Hautasimme enoni, kun olin 5 vuotias. Olin puettuna vaaleanpunaiseen mekkoon. Olisiko minulla pitänyt olla musta mekko mielummin, voisi ajatella. Tai miksi olin lapsena hautajaisissa? Pitäisikö kuolema kieltää lapsilta? Olisiko lapset turvassa, jos he eivät tietäisi mitään elämästä. Jos ajatellaan dualismin kautta ja lapsilta tarkoituksella piilotetaan kuolema - kuoleman kohtaaminen tulee rajumpana kohdattavaksi. Jos asia on neutraali - voi sen kohtaaminenkin olla neutraalia. Osaanko kertoa tämän oikein? Aina kun piilottaa, se paljastuu. Aina kun häpeää - se nousee kummittelemaan. Se on dualismia. Kun kontrolloi ja käyttää valtaa - jossain vaiheessa joutuu luovuttaa ja alistua. Elämä aina opettaa ja on viisaampi. Vai olisiko se tämä meidän projektori, jonka läpi maailmamme tapahtuu. Se josta puhutaan, että tämä elämä on hologrammi.
Kuolema on varjostanut elämääni aina. Olin vatsassa kun ukkini kuoli. Olin 5-vuotias kun enoni kuoli. Minulta on kuollut viimeinen isovanhempani kun olin 27 -vuotias. Sen jälkeen siirryttiin lähemmäs. Isäni kuoli kun olin 29-vuotias. Halusin näyttää lapsilleni kuolemaa. Me hyvästelimme yhdessä marsun, kun aika oli. Kun isän kuolemasta oli mennyt pari vuotta, mieheni puolelta lähti eno. Seuraavaksi minun täti. Kun halusin kasvattaa lapseni oikeudenmukaisiksi - kohtasivat he ystäviä, jotka eivät sitä ollut. Sain tämän sairauteni ja mietin kohtaloani. Miksi toisille annetaan elämä, jossa he eivät joudu kohtaamaan mitään rankkaa? Miksi minä valitsen elämän, joka repii ja raastaa sydämeni vereslihalle.
Olin noin viidennellä luokalla kun kohtasin perheväkivaltatilanteen ja näin sen epäonnisen päätöksen.
Kun kasvoin aikuiseksi - ympärilläni oli päihteitä, väkivaltaa, sovinismia. En nähnyt silloin tulevaan, mutta kun minusta tuli äiti - näin menneeseen. Ei lapsilleni sitä maailmaa. Ajattelin. Kielsin sen.
Kuitenkin kohtalo päätti tutustuttaa lapseni siihen maailmaan. Vaikka tein mitä. Sen voisi kapeakatseisesti perustella jonkun tilanteen syyksi, mutta sehän olisi väärin. Siinä uhriutuu. Elämässä tapahtuu asioita, voimmeko me ruohonjuuritason ihmiset muuttaa mitään muuta kuin niitä pieniä asioita. Me olemme nähneet miten meihin vaikuttaa lama, sähkökriisi, sota, korona. Ne ovat valtavia ja massiivisia tapahtumia joita pieni ihminen joutuu käsitellä. Me emme kukaan tiedä mikä on oikein vaikka meillä olisi miljoona asiantuntijaa kertomassa.
Moni asia tuntuisi olevan mielipiteiden varassa. Rahan ja vallan varassa. Me joudumme osaltamme linkoon, joka kertoo meille meidän valinnoistamme, meidän kohtalostamme. Sielumme tulee tänne maan päälle kasvamaan ja kehittymään. Maksamaan velkaa tai korjaamaan satoa.
Kun näemme jonkin asian ulkopuolellamme ja meissä herää tuominta, me emme tuomitse vain tuota asiaa vaan myös tulevaa itseämme, joka mahdollisesti löytää itsensä tuosta samankaltaisesta tilanteesta jossain vaiheessa elämää. Silloin kohtaamme ymmärryksen.
Kapeakatseisuus voi olla avain ymmärrykseen. Jos haluat ymmärtää. Kun et ymmärrä - elämä opettaa. Se on joskus jopa pelottavaa, miten kovalla kädellä se myös opettaa.
Olen mahdollisesti edellisessä elämässä ollut tyranni, sillä olen saanut turhan paljon vaikeita asioita käsiteltäväksi.
Maiju