perjantai 12. elokuuta 2022

Yksinäisyys

 



Suuriin tunteisiin ja niiden kokemiseen liittyy vahvasti yksinäisyyden tunteen kokeminen. Kun on sanoittamisen äärellä, tunteet virtaavat sisimmässä niin vahvasti, että niiden ulos tuominen on jopa pelottavaa. Kaiken kansan luettavaksi tuodut kivut ja haavat, jotka ovat juuri auenneet –  voi tulkitsijan pelkona olla tyrmääminen. Miksi tyrmäys sattuu niin paljon? 

Minun kokemuksena on, että tyrmääminen erottaa meidät muista. Tekee irrallisia. Kun joku tyrmää ajatukseni tai taiteeni. Se luo siihen välille seinämän. 

Ihailen taiteilijoita juurikin siksi, että he osaavat tulkita ja sanoittaa asioita. Monet sanat ja tunteet osuvat meihin muihinkin. Ilmeisesti monet lahjakkaat taiteilijatkin kokevat yksinäisyyttä. Se tuo tavallaan lohtua. Vaikka sitä tunnetta en soisi muille. 

Oma herkkyyteni lähinnä ärsyttää minua. Kun tuon kivuliaita tunteiden täyttämiä sanoja itsestäni ulos ääni täristen, on melkein sama millä tavalla se tulkitaan. Sillä niin raju armottomuus saattaa olla sisälläni vastaanottaessani viestiä. Vaikka palaute olisi hyväkin.

Minulla on erityisherkkyyttä. Olen oppinut jo sopeutumaan sen kanssa maailmaan jollain tasolla. Mutta se edelleen aika ajoin tekee hallaa. Esimerkiksi kuormittaa, kun ärsykkeitä ja painostusta tulee monesta eri suunnasta paljon. Ärsykkeitä, mitä en itse valitse. Esimerkiksi työelämässä.

Uupumus on pahin matkakaverini. Huomaan sellaista nyt, kun kehoni on alkanut mylvimään. En näe saavani aikaan juuri mitään. Samalla teen koko ajan. Mutta ympäristöni antaa signaalia, etten tee tarpeeksi. Samalla se käynnistää sisäisen ruoskani, joka osaa olla armoton.

Tällaisissa hetkissä minulle on vaarana loppuunpalaminen. Voin alkaa ymmärtää asioita väärin, en välttämättä osaa erottaa huumoria todesta. Alan tulkitsemaan mikroilmeitä. Jos elämässäni sattuu olemaan henkilö, joka antaa tulta liekkeihin lietsomalla – saattaa se olla menoa. Tämä on vaikeaa edelleen, vaikka luulenkin tehneeni jo itseni hyväksi paljon. 

Yksinäisyys on tunne, jota vastaan olen kamppaillut lapsesta asti. Olla yksin, mutta yhdessä. Kipu kovimmillaan saattaa tiputtaa yksinäisyyden ämpäriin. Siksi oma mielenterveys ja siitä huolehtiminen on tärkeää. Meillä on niin monia asioita joista pitää huolta tässä maailmassa. 

Kiitos, jos luit ja ymmärsit muruakaan, mitä yritin kertoa.

Maiju


Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...