sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Sanojen vakavuus

 Olenko selkeä viestinnässäni



Olen toisinaan joutunut opetella jyrkkyyden sanoissa. Sekä selkeyden. Jos en ole selkeä, vaan ristiriitainen viestinnässäni, minua on vaikea ymmärtää. Olen oppinut tällaisia pieniä juttuja kantapään kautta. Jos haluan saada viestini perille, on oltava selkeä, ytimekäs ja kohtelias, sekä seistä sanojeni takana. Hyökkääviä viestejä ei jaksa lukea, eikä hyökkääviä sanoja kuulla. Ja jos aina peruu puheensa jälkeenpäin –  uskottavuus vähenee.

Jos on riitatilanne ja omat ajatuksensa haluaa tuoda ilmi, ne suuttumuksen tunteet myös –  syyttelyt kannattaa jättää pois. "Sinä olet sellainen, sinä et osaa, sinä sanoit että minä..." Vastapuoli hyökkää tällaisista takaisin, eikä sovintoa välttämättä tule. Kun kääntää sen edes muotoon "Minusta tuntuu tältä.." Teksti kevenee.

Ihmiset jäävät kantamaan sanotut sanat. 

Jos viljelet suustasi kaikkea mitä sylki suustasi tuo –  jätät jälkeesi kysymyksiä, joita ei välttämättä enää tulla kysymään sinulta. Siksi kommunikointi on taitolaji, sen on oltava hienovaraista. Varsinkin tilanteissa jossa olet uudella maaperällä. Isolla egolla ja isoilla askeleilla, 'sydämiä särkyy' ja niitä on vaikeaa korjata jälkeenpäin. 

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että siitä huolimatta vaikka kommunikoisit millä tavalla hyvänsä, on mahdollisuus, että joku suuttuu. Varsinkin jos teet jotain vierasta. 

Tärkeää olisi kuitenkin, että seisoisit sanojesi takana. Jos sanoo "tekosyyn", joka paljastuu lopulta hataraksi ja jopa valheeksi. Sitä tulee loukanneeksi ihmisiä, vaikka se olisi mielestäsi tahatonta. 

On joskus vaikeaa olla rehellinen tässä maailmassa, sillä on ihmisiä jotka kuulevat asiat niin kuin he haluavat kuulla. Esimerkiksi johdattelevat sinut vastaamaan tavalla, joita he tulevat käyttämään sinua vastaan. Siksi on hyvä oppia tuntemaan erilaisia tapoja kommunikoida ja tuntea itsensä miten kommunikoi. 

Miellyttäjä haluaisi tehdä asioita niin, että kaikilla on hyvä olla. Mutta miellyttäjän itsensä kannalta kannattaa tehdä myös niin, että itselläkin on hyvä olla. Jos kaikkia miellyttää, tulee loukanneeksi aina jotakin. 

Sillä uupumus odottaa, jos ei itseään kunnioita. 

Maiju







Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...