keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Paha mieli

 


Paha mieli voi syntyä ihan mistä vaan. Sen on tämä maailmanaika opettanut. Samalla tämä sosiaalisen median aika on opettanut meitä pitämään puolemme. Kun itse olin lapsi, meidät kiltit vaimennettiin kasvatuksessa ja opetuksessa. Ei ollut omaa ääntä. Tänä päivänä meille painotetaan omaa ääntä ja sen löytymistä. 

On aina persoonasta kiinni kuka kontrolloi itseään ja muita. Kun haluaa näyttää ulospäin vain hyvää puolta, sitä saattaa kontrolloida ympäristöään sen mukaiseksi. Mutta, kontrollointi satuttaa. 

Kontrolli ja kuri on silti hyvä asia, jos sillä ei kahlita yksilön omaan tahtoon. Kontrollilla voidaan opettaa tietynlaista käytöstä, esimerkiksi opettaja opettaa luokkaa, työpaikka opettaa työntekijöitään. Meillä pitääkin olla jokin suunta. Mutta jos me emme tee yhteistä sopimusta, esimerkiksi sovi pelisääntöjä, kuinka meillä toimitaan, mitkä ovat arvomme - odottaa silloin edessä rutkasti pahaa mieltä, rutinaa, käden vääntöä ja sutinaa. Olipas runollista. 

Diana Cooperin enkelikorteista voi lukea lauseen "kuriton koira on vaaraksi ihmiselle". 

Kuriton ihminen on vaaraksi itselleen? Eikö?

Kun on sisäistänyt kurin, elämä on helpompaa. 

Ihmisyys on vaikeaa. Kun kaikilla on mielipide, voimakaskin –  saattaa edessä odottaa yksinäisyys, jos mielipiteet ovat liian voimakkaita ja toisistaan eriäviä. Liika kontrollointi voi asettaa yksinäisyyden kahleisiin. Liika täydellisyys toisin sanoen. Mutta, se ei ole aina huono asia. Voi olla, että menettää ne ihmiset, jotka ovat edessäsi, mutta ei heitä silloin ole sinulle edes tarkoitettu. Jos sinun täytyy kontrolloida ihmisiä, jotka ovat lähelläsi –  he eivät ole silloin sinun ihmisiä. Ihminen pysyy vapaasta tahdostaan luonasi, jos hänen kuuluu siinä olla. Toiset ovat vain käymässä, saattavat tulla vuosien päästä jopa takaisin. Jos sallii ihmissuhteissa vapauden, eikä kahlitse toista –  syntyy luottamussuhde, joka ei välttämättä katkea koskaan. Jos kontrolloi ja kahlitsee ympäristöään, ympäristö pyristelee eroon. 

Hyvän kommunikoinnin synnyttämisessä kannattaa välttää syyttäviä ja kontrolloivia sanoja. Paha mieli syntyy syyttämisestä. Mutta jos syytökselle on aihetta, silloin vastaanottajan paha mieli on turha. Kuka sen sitten päättää mikä on turha. Ehkä se on sielun sopimus. 

Elämä on laina –  lauletaan. Niin on. Ja kaikki mitä koemme ja näemme on meillä lainassa. Paha mielikin menee ohi, kun opimme sen opetuksen. Lapseni sanoivat pienenä "minulla on maha mieli".

Maiju



Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...