maanantai 17. lokakuuta 2022

Pelot

 



Kuva: Stefan Keller pixabaysta

Pelko on tunne, joka voi salpaa hengen. Se voi olla pieni tai iso tunne. Se voi olla huomaamaton, alitajuinenkin. Rohkeus ei ole sitä ettei pelkää –  vaan sitä, että tekee jotain pelosta huolimatta. Päänsisäiset möröt voivat lukkia mielen. Jalat. Kädet. Ei tee, eikä toimi, koska jonkinlainen pelko asettaa lukon sisimpään. 

Kohtaa pelkosi. 

Kun ollaan isoimpien pelkojen äärellä, voi olla vaikeaa selittää niitä muille. Muut saattavat nähdä sinut aina samalla tavalla, riippumatta siitä mitä itse olet asiasta mieltä. Kun jokin oma voimakas pelko lähestyy, se voi käynnistää itse-epäilijän, mieli selittelee ja työntää tuon pintaan nousevan tunteen takaisin piiloon, jos sitä ei ole valmis kohtaamaan. 

Hakeudu itsesi hyväksyvään seuraan, kun alat kipuja kohtaamaan. Pelot on helpompaa kohdata ymmärtäväisessä ilmapiirissä. 

Herkkyyteen kuuluu vastapuoli. Täysi tunteettomuus. Aika ajoin nämä kulkevat rinnakkain, mutta toisinaan vaaka kallistuu toiseen suuntaan. Sitten mylvitään taas voimakkaiden tunteiden äärellä hetki, kunnes taas elämä menee tasapainoisemmaksi. 

Peloista puhutaan, että niiden ollessa voimakkaimmilaan –  ihminen ei ole jalat maassa. 

Jos uskallat mennä kohti sitä mitä pelkäät, saat sen voiman itsellesi. Tämä on niin iso lause, että sitä on syytä kokeilla käytännössä.

Niin kauan kun pelot ovat päällä, ne hallitsevat meitä ja ympäristöä. On hyvä myös ymmärtää, etteivät kaikki ole valmiita peloistaan luopua. 

Kirjoittamisessa opetetaan kirjoittamaan siitä mitä pelkää. Kirjoita pahimmasta pelostasi. Kirjoita kuolemastasi. Hui. Moni sanoo. "Miksi altistaa itseään tunteelle?" 

Mutta, jos uskallat tuijottaa tuota inhottavaa tunnetta, saat sen voiman itsellesi. Se on vain tunne. Kaikki mikä on iljettävää, ällöttävää, pelottavaa tai kauhua aiheuttavaa –  on hyvä kohdata tunteena. Hakea oma voima sieltä takaisin. Pienin askelin. Ei haukata turhan suurta palaa, vaan pilkkoa se pieniin osiin. 

Rohkeutta matkallesi. Tulet vahvemmaksi henkisesti, viisaammaksi ja valoisammaksi, kohdatessasi pelkosi. 

Maiju


Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...