perjantai 15. joulukuuta 2023

Tilinpäätös


 


Et milloinkaan voi tietää milloin toinen katoaa, siks muista rakastaa ja kunnioittaa. 

Kun menettää ihmisen, menettää toisen –  suru väistämättä laittaa pohtimaan elämän tärkeitä asioita. 

Niitä joille ei ole ollut mitään tarvetta. 

Niitä, joista ei itse ole ollut edes tietoinen. 

Ei kuolemaa pelätä kannata - siitä kannattaa kirjoittaa, käsitellä ja kohdata tunteet, joita kuolema meissä saa aikaan. Aika ajoin kuolema korjaa, eri muodoissa vain. 

Kuolema korjaa syksyllä luonnon, puista putoavat lehdet, jotka maatuvat mullaksi vuosien aikana. Seuraavana keväänä puut synnyttävät täysin uudenlaisen luonnon. Muutos tapahtuu aina, väistämättä. 

Muutos on kuin kuolema, joskus todella lopullista. Jos olet kääntänyt sivun, voit käsitellä tunteet ja mennä vain eteenpäin. Aina meihin jää jonkinlainen jälki tekemistämme asioista, mutta turha mennyttä on täysin tulevaan siirtää, sillä se on harhaa. Se sekoittaa vaan pelolla päätä. Helppo sanoa, vai mitä. Kun näitä tunteita me kannetaan ja mielemme pyörittää erilaisia teemoja päämme sisällä. 

Omista selviytymismekanismeistani olen oppinut paljon. Tunnistan ne, kun ovat päällä ja voin niitä lempeästi hoitaa. 

Taloudellinen ahdinko osuu suoraan perusturvallisuuden tunteeseen ja tämä on ollut kova koulu. Toivon kovasti, että pääsen jo tässä suhteessa eteenpäin. 

Vuosi lähenee loppuaan ja joulu on jo pian. Aina vuoden lopussa tulee tehtyä tilinpäätös menneestä. 

Tänä vuonna kiitän itseäni rohkeasta hypystä tuntemattomaan, sieltä löytyikin ne palaset jotka veivät minut takaisin tuttuun paikkaan paremmalla mielellä. 

Tänä vuonna olen saanut kokea niin pahansuopuuden, kuin äärettömän hyväntahtoisuuden. Valitsen aina hyvän, jos vain voin. En kykene kaikkeen ja opettelen jatkuvasti. 

Muistutan itselleni, että myös hyväntahtoiset ihmiset voivat olla pahansuopia –  käsittelen näitä tunteita itsessäni etten sellainen olisi itse. Ja vaihdan seuraa, jos tällaiseen ajaudun. Valinta on aina itselläni. 

Lopulta voin vaikuttaa vain itseeni ja omiin asenteisiin. Jos jokin todella ahdistaa – on hyvä osata myös päästää irti, eikä jäädä liian pitkäksi aikaa paikalleen. Tunnistaa oma tahto ja voima. 


Maiju

Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...