lauantai 16. huhtikuuta 2022

Henkinen kasvu


 Yleensä vasta silloin, kun kohtaamme elämässämme vaikeuksia –  ajaudumme henkisen kasvun polulle. Ehkä siinä tulee samalla pohdittua uskonnollisiakin ajatuksia. En mene niihin, sillä uskon asiat ovat hyvin iso osa mielikuvia ja mielipiteitä. Henkinen kasvu on taas kysymyksiä. Kuka minä olen? Mihin uskon? Mitkä ovat arvoni? Kohtaavatko arvoni ihmisten kanssa, joita on ympärilläni? Henkinen kasvu vie sielun pimeyteen. Se vie useimmiten kipuihin ja tunteisiin, joita emme ole kohdannut, ainoastaan hyväksynyt –  sillä ne ovat muodostuneet kollektiivista ympärillämme. Se tuo tietynlaisen kapinallisen myös esiin itsessämme. Henkinen kasvu on henkisyyttä, mutta se ei tarkoita samaan kastiin istumista kaikkien henkisten ihmisten kanssa. Sen opin matkallani. Tie vie yhteenkuuluvaisuuteen, sekä täydelliseen eristäytyneisyyteen. Yksinäisyys tuo esiin tunteita itsestä. Toiset viihtyvät yksinäisyydessä, toiset ahdistuvat.

Kun kipu tulee kohdalle, sitä hakeutuu parempaan luonnollisesti. Kivusta voi tehdä kaunista. Elämästä voi muodostua symbolista. 

Kasvu tuo eteemme peilin – mistä tykkään ja mistä en tykkää itsessäni. Siinä puhutaan myös puhdistautumisesta. Kun ihminen sairastuu, se puhdistuu. Keho pakottaa lepäämään. Lepo ei ole helppoa hänelle, joka on tottunut suorittamaan. Ympäristö saattaa huutaa ympärillä kuinka on kiellettyä olla kipeä. Mutta oma mieli on se pahin huutelija. Korona taas on opettanut kaikkia maailman ihmisiä lepäämään, kun on kipeä. 

Henkinen kasvu tuo lähemmäs itseä. Mitä minä haluan? 

Omaan kasvuuni on kuulunut taiteellisuuden esiin tuominen. En tiedostanut omaavani minkäänlaista taiteellista kykyä, mutta kipu ajoi siihen suuntaan. Taide toimi terapiana. 

Henkinen kasvu toi minut lähemmäs omaa sielua, mielihyvän tunnetta. Onnellisuutta. Ensin piti karsia "kuka minä en ole" piirteitä. Muut ihmiset toimivat opastajana tietämättään. Kipua toi tieto, etten ole kuin muut. Lapsesta asti kun olin tiedostamattani halunnut kuulua joukkoon. Niinkuin hyvin hyvin moni nuori haluaa, vaikka kieltäisikin asian. 

Henkiseen kasvuun voi kuulua myös mystisyyttä, sekä vahvoja illuusioita, sekä illuusioista pois oppiminen. Siihen kuuluu myös vahvasti maadoittuminen. Jokaisella on oma polku. Vaikka joskus tekisi mieli sohaista muiden polkuja ja repiä mukanaan omalle polulle, niin heillä on silti oma polku. 

Henkisessä kasvussa parannetaan uhri meissä, sekä haavoitettu sisäinen lapsi. Mutta myös haavoittaja parannetaan. Kun ihminen toimii tiedostamattomana, silloin hän ei tiedä olevansa vahingollinen ympäristölleen. Mutta myöskään, kun ei tiedä olevansa uhri - sitä on jatkuvasti tilanteissa missä uhriminän rooli käynnistyy. Kipua kivun perään. Kunnes ehkä ymmärtää punaisen langan / kaavan. 

Osaisinpa kertoa miten näistä pääsee irti. Mutta kirjallisuutta aiheesta on laajasti. Intuitio ohjaa oikeiden kirjojen, sekä oikeiden ihmisten äärelle, kun oppii kuulemaan. 

Tutustu itseesi. Kuka olet, mitkä ovat uskomuksesi asioista, elämästä, ihmisistä ympärilläsi? Oletko onnellinen? Riitätkö ja riittävätkö muut sinulle. Mitä tarkoittaa jalat maassa oleminen sinulle? Jos olet nopea tekemään päätöksiä ja vaihtamaan suuntaa, mieti voisitko opetella pysymään paikallasi. Jos et millään suostu liikkua, mieti voisitko liikahtaa. Elämä muuttuu ja muuntuu koko ajan. Uskallatko kulkea muutoksen mukana. Uskallatko päästää irti asioista, joita haluat –  mutta jotka eivät kuulu sinulle? 

Henkisen kasvun lainalaisuuksien kanssa ( jos tällaista sanaa uskaltaa käyttää) kuuluu: Kun olet oppinut mitä kipu sinulle opetti, olet valmis jatkamaan matkaa. Pääsemään ns. seuraavalle tasolle itsesi kanssa. 

Kun alat kyselemään, maailma alkaa vastata sinulle. Jos sallit mystisyyden astua elämääsi ja intuitiosi astua tärkeäksi matkakumppaniksi – tulette voimapariksi ja elämääsi voi tulla ihmeitä. Sinun ihme, voi olla jonkun toisen luonnollinen olotila. Sinun luonnollinen olotila voi olla toisen ihme. Älä rajaa, älä tuomitse –  vaan kuule mitä maailma sinulle haluaa kertoa. Ja nauti matkasta. 

Vielä tähän loppuun: 

Henkiseen kasvuun tulee myös iso teema käsiteltäväksi. Minä ja muut. En minä, mutta muut. Ei muut, vaan minä. Kun silmät alkaa aueta, näkee muiden olevan myös ihmisiä, samoilla kivuilla ja haavoilla kuin mekin. Oli tulotaso ja status mikä hyvänsä. Kohtele muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Samalla opit erottelukykyä. Hienoja ristiriitaisia asioita, ettei mikään ole niin kuin joku väittää. Kaikkien roolien takana on sydän –  haavoitettu tai haavoittaja, jota on haavoitettu. Älä sorru ulkoisen olemuksen perusteella arvottamiseen, sillä saatat olla hyvinkin väärässä. 

Ihminen luo itselleen roolin jo lapsena ja hän on oppinut roolia pitämään yllä selvitäkseen. 

Ollaan siis lempeitä toisillemme, emme koskaan tiedä mitä kipua muut kantavat sisällään. Mutta meidän ei silti tarvitse ottaa kenenkään kipuja kannettavaksi, vaikka niitä ymmärtäisimme. 

Maiju

Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...