keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Sielu asuu hengityksessä



 Olin aivan ihanassa meditaatiossa, jossa kuulin tämän lauseen: sielu asuu hengityksessä. Tallennan sen sydämeeni. Joskus jokin asia tai lause pysäyttää ja jää tekeytymään alitajuntaan. Tälle lauseelle sallin tehdä niin. 

Hengityksellä on suurempi tehtävä elämässämme kuin voimme kuvitellakaan. Moni voi pitää hengitystä vain perustoimintona, joka kuuluu meille ihmisille, se vain on ja that's it. Mutta hengityksellä voi vaikuttaa moneenkin asiaan. Muistan aikanaan, kun minulle sanottiin kehon jumitilasta, että hengitän pinnallisesti. Olen kuin säikähtänyt. Ja niin olinkin. Hengitystekniikoilla voi saada luovuudenkin virtaamaan, sillä hermostoa voi säädellä hengityksellä. Jos mennään diipimpään aiheeseen, niin ihminen ei elä ilman hengitystä. Hengitys luo meille myös ilmeet ja eleet. Henki asuu meissä ja meidän hengityksessä, kun sitä ei ole - olemme kuolleita. 

Kun isäni henki jatkoi matkaansa, ymmärsin jotain todella syvää hengityksestä. 

Kun me säikähdämme, hengitys salpaantuu. Kun koemme vaikeita asioita, hengitys osallistuu tähän joko lyömällä sydäntä nopeammin, ja sen myötä voi huomata hengityksessäkin liikettä. Tai no, en ole terveydenhoidon asiantuntija, en tiedä miten sydän ja hengitys toimivat yhdessä, mutta kyllähän ne nyt toimivat. Mutta kiinnitä joskus huomiota mitä sinun hengitykselle tapahtuu, kun jännität tai kehosi säikähtää. 

Hengitys on kaikki. Lihakset tarvitsevat happea. Jos treenatessa ei hengitä, lihakset eivät voi hyvin eikä kunto kasva. Jos lihakset ovat jumissa, ne eivät meinaa kunnolla aueta, jos ei hengitä. Hengitys ohjaa meillä ihan kaikkea. Sillä on iso merkitys miten hengittää. Meditoinneissa ja energiahoidoissa ohjaan aina ottamaan henkeä nenän kautta sisään vatsanpohjaan asti ja suun kautta ulos. Hengitys rauhoittaa meidät vastaanottamaan. 

Myös pelkoa ja stressiä voi säädellä hengityksellä, mutta tämä onkin meidän jokaisen itse hallittava. Se onkin vaikein juttu se. Pelko kun voi aiheuttaa meille jopa hartioiden jumitusta. Pelko sinänsä on vaikea sana, sillä mielummin kieltää pelon kuin tunnustaa sen olemassaolon. Se taas omalla kohdallani ei toimi. Se kieltäminen meinaan. 


Minulla on nyt sellainen kausi, jota en selkeästi voi itse mitenkään hallita - tarvitsen nyt hengityksen tuomaa rauhallisuutta. Tuntuu kuin ajatukseni olisivat solmussa, mutta energiaa olisi. Kuitenkaan en saa energiaa purettua ulos. Silloin tarvitsee rauhoittua. Hengittää.  Energia lisääntyy meihin hengityksellä. Mutta lepo tuo myös energiaa, jos keho käy ylikierroksilla. Kun keho alkaa olla ylivirittynyt, silloin usein alkaa jalkojen potkiminen ovenkarmeihin, tavarat löytyvät jääkaapista jne. Silloin täytyy pötkötellä ja palauttaa keho levolla, ettei keho kaada sänkyyn tulemalla kipeäksi. 


Hengitysharjoitus, joka voi auttaa ahdistukseen: 

Pitkä sisäänhengitys:laske kolmeen, pidätä hetki hengitystä ja pitkä ulos hengitys : laske viiteen. 

Pitkä sisäänhengitys : Laske kolmeen, pidätä ja pitkä uloshengitys: laske kuuteen. 

Pyri pidentämään hengitystä enemmän ja enemmän. Päässä voi humista, mutta anna humista. 

Toinen harjoitus on pyrkiä hengittämään niin hitaasti, että hengität vain 8-5 hengenvetoa minuutin aikana.


Maiju

Sielu asuu hengityksessä

Kuva  Tung Lam   Pixabaystä  Olin aivan ihanassa meditaatiossa, jossa kuulin tämän lauseen: sielu asuu hengityksessä. Tallennan sen sydämeen...