torstai 24. marraskuuta 2022

Tekijänoikeudet


Saanko kopioida toisen omaa?




Jos sille on lupa, niin saan. Jos ei ole lupa, en saa..

Esimerkikiksi Googlen kuvahaulla haetut valokuvat eivät ole sallittuja. Sieltä jos ottaa kuvan, se sorsii tekijänoikeuksia. Jopa se, että kopioit julkisuuden henkilöstä kuvan. Kuva ei ole julkisuuden henkilön vaan kuvaajan omaisuutta. Ilmaiset kuvapankit ovat käytettävissä

https://www.pexels.com/fi-fi/

Täältä löytyy lisää tietoa: https://www.kuulu.fi/blogi/parhaat-ilmaiset-kuvapankit/

Nykypäivänä ainakin itselleni on tullut melko hyvin selväksi tekijänoikeudet. Toivon oppivani siitä lisää. Se on kuitenkin laaja alue. Esimerkiksi toisten kirjoitusten kopioiminen ei ole sallittua ilman lupaa. Tai jos se kopioidaan, siinä tulisi mainita tekijä, se on kunniotusta tekijää kohtaan. 

Muistan joskus vuosia sitten, kun kirjoitin jouluna joulurunon toivottaakseni hyvää joulua kavereilleni facebookissa. Se kopioitiin ja henkilö toivotti sen avulla hyvät joulut, ilman lähdettä. Häntä kiiteltiin vuolaasti ja kehuttiin runoa. Muistan hämmennyksen tunteen ja ajatuksen : HEI! Se on minun runoni! Tätä joutuu moni kirjoittaja / kuvaaja / taiteentekijä kokea. Joku vain anastaa teoksen tietämättään. Ajatus on viaton, mutta se rikkoo tekijänoikeuksia ja siitä syystä on oltava tekijänoikeuslaki. 

Luin juuri esimerkin villasukka"tehtaasta", jossa myydään adidas sukkia. Niitä saa tehdä omaan käyttöön, mutta ei myydä. Se on itsestäänselvää, mutta tekijälle ehkä ei. Vaikka tekijä ajattelee myyvänsä vain muutaman, eikä isoa yritystä se voi haitata, se on silti tekijänoikeusjuttu. Liekö rikos jopa. 

Rajat ovat maailmassamme häilyviä. 

Mikä on sallittua ja mikä ei, mikä on hyvän maun mukaista ja mikä ei? Kun maailmastamme on tullut ylikulutuksen tyyssija, oma käytökseni on muuttunut arvokäytökseksi. Haluan arvostaa työn tekijää. Nyt puhutaan kuitenkin siis tekijänoikeuksista taidetta kohtaan. Mutta laajennan kuitenkin kirjoituksen myös työn kunnioitusta kohtaan. 

Muistan hyvin piraattilevyt 90-luvulta, kun rahaa oli vähän ja tekijänoikeuksista ei ollut tietoakaan. Ainakaan itselläni. Olin tosin myös lapsi, raggareiden maailmassa. 

Suora lainaus Tekijanoikeus.fi sivulta:

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmaisumuotoa. Se ei suojaa ideaa, teoksen tietosisältöä tai teokseen sisältyvää teoriaa – nämä ovat vapaasti muiden käytettävissä.

Kenen työtä tekijänoikeus suojaa?

Harrastamme kulttuuria päivittäin monipuolisesti. Harvoin kuitenkaan pysähdymme ajattelemaan, että jokaisen kirjan, sarjakuvan, elokuvan, maalauksen tai laulun takana on yhden tai usean ihmisen tekemä työ. Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi. Teoksen tekijä saa siihen tekijänoikeuden.

Käytännössä tekijänoikeuslain mukaista suojaa saa kolme tahoa:

  • Teoksen tekijä, kuten kirjailija tai säveltäjä, saa suojaa teokselleen.
  • Teoksen esittäjä saa suojaa omalle esitykselleen tai tulkinnalleen esittämästään teoksesta.
  • Teoksen rahoittava yrittäjä, esimerkiksi kirjan kustantaja tai elokuvan tuottaja, saa suojaa syntyvälle tuotteelle. Tällainen suoja syntyy joko suoraan lain perusteella tai ostamalla oikeudet tekijöiltä tai esittäjiltä.


Tekijänoikeudet ovat turva työn tekijälle, mutta silti voi olla kirjoittajalle rankkaa, että oma tarina voidaan kopioida ja muokata. Jos mietitään Tuhkimoa –  siitä on tehty jo aika monta versiota. Tekijänoikeudet eivät siis ylety siihen. Tuhkimosta saa tehdä oman version. 
Yrittäjäkurssilla puhuttiin yritysideoista ja niiden viemisestä. Oli jopa ihan hyväksyttävää, että otetaan muista mallia ja tehdään jopa samanlainen, mutta parempi kehityksen takia. Mutta ymmärrän ihan todella hyvin tunteen, kun sinulla on liikeidea ja joku matkii sinua ja myy halvemmalla –  vie asiakkaat. Sanotaan vaan, että kilpailu on kovaa. No kyllä. Ja joskus se on todella epäreilua ja epäoikeudenmukaista. 

Yrittäjänä jos kilpailet hinnasta, voit joutua itse nälkäkuurille ja uupua, sillä jossain on aina joku joka tekee halvemmalla. Ja kun yrittäjän tulot eivät ole näkyvillä. Asiakas saattaa olettaa, että kyseessä kun on yritys, se on rikas. Totuus voi olla ihan muuta. 

On vuokraa, tuotekustannukset, alvit, verot, yel –  Kaikki sellaiset, joita ei palkansaajana tarvinut miettiä. Asiakas kilpailuttaa ja vaatii yritykseltä mahdottomuuksia, sekä hinnanalennuksia ja samalla hän saattaa itse tienata tuplasti enemmän kuin itse yrittäjä. Jos lähtee kilpailuhengessä hinnanalennuksilla eteenpäin, tulee poljettua kollegat muualla. Jos myyt liian halvalla työtäsi, muualla olevat yrittäjät kärsivät. 

Olen miettinyt kovasti plagiointia. Kuka tahansa voi viedä työsi ja sanoa sitä omakseen. Juuri luin kirjoituksen, kuinka itse kirjoittaja tunsi pettymyksen nähdessään oman tekstinsä sanasta sanaan kopioituna suositulla nettisivulla ilman hänen nimeään, vaan siinä oli toinen nimi. Hän oli käyttänyt aikaansa kirjoittamiseen, miettinyt sanajärjestystä ja omaa ammattitaitoaan ja toinen vaan tuli ja vei kirjoituksen, että hupsista. Järkyttävää. 

Hah tästä tuli mieleeni keskustelu lumilapiosta, mieheni jätti lapion meidän tontille, mutta näkyvälle. Joku näki tilaisuuden. Kappas siellä on meille sopiva lapio –  varastetaan se! Kun on kyse ihmisistä, he vaan pitävät oikeutenaan varastaa. Joskus se laitetaan bisneksen piikkiin. Yrityksen on saatava rahaa, jotta se pärjää. Myös taiteentekijän. Taiteentekijää tai yrittäjää voi tukea –  eli se on arvo-ostamista. Sinä haluat auttaa, kunnioittaa työntekijää. Pieni juttu, mutta hyvin iso ja arvostettava. Siksi tekijänoikeudet ovat tärkeä asia! 

Siksi olen aloittanut itsestäni. Omista arvoistani ja alkanut käyttää palveluita niin, että arvostan tekijää –  en kilpailuta häntä. Ostaminen on muuttunut arvo-ostamiseksi. Pyrin tähän niin paljon kuin kykenen.  Samalla kun ostan, tiedän tekeväni hyvää. Kun ostan pienyrittäjältä, teen hyvän teon. 

Maalaisjärkeen kuuluu, ettei toisen omaa viedä. Mutta esimerkiksi, kun luet jotain upeaa tarinaa –  tarina on voitu ottaa toiselta. Se on hirvittävää. Aiheuttaisi se kyllä minussa lukijana pettymyksen, jos tietäisin. 

Se oikeastaan esti aiemmin itseäni kirjoittamasta. Jos tekstini viedään. Mutta. Minua ei voida viedä. Minä tuotan uusia tekstejä –  hoen itselleni. Vaikka joku kirjoittaisi kuin minä, haittaisiko se? Eikö maailma ole meille kaikille. On aina kunnioittavaa kysyä toiselta lupa tai kertoa tekijälle:"Inspiroit minua kirjoittamaan" Ei selän takana vaan vierelläni.





Kuka minä haluan olla kirjoittajana, tekijänoikeuksia ajatellen?

Liitän omiin kuviini oman nimeni, jotta näkee mnun ottaneen ja muokanneen kuvan. Minä olen ajan siihen käyttänyt. Kuvaa saa jakaa, mutta nimeni kanssa. Eli kertomalla "Tämän kuvan on ottanut Maiju" 

Minulla on yksi kirjoittaja jota ihailen ylitse muiden. En halua kopioida häntä, mutta hänen tapansa ilmaista itsensä herättää minussa syviä tunteita. Haluaisin löytää itsestäni jotain samaa. Kunnioitan hänen tapaansa olla. Hän on kirjailija, mutta enemmän ajattelen häntä henkisenä opettajana. 

En halua että maailma syö minua, mutta en halua myöskään talloa muiden varpaille. Siksi haluan kunnioittaa itseäni ja muita sen verran, etten varastaisi toisen omaa. On selvää, että otamme vaikutteita muista, niinhän todella maailma menee eteenpäin. Opin yrittäjyydestä, että maailma kilpailuttaa sinua, älä sinä kilpailuta itse itseäsi, vaan seiso itsesi takana ja tee omaa juttuasi. Joku voi ottaa sinulta, mutta muista ettei hän voi viedä sinua ja ajatuksiasi, sillä hän ei ole sinä. Hän voi olla kopio ja kopioida sinua, mutta hän ei pääse ajatuksiisi. Hän voi myydä halvemmalla, mutta hän ei voi tarjota samaa syvyyttä mitä sinä tarjoat. Siksi sinun on arvostettava sinua. Varastaminen on aina loukkaavaa, se menee ihon alle. 

Kun kirjoitat jostain muusta kuin itsestäsi, muista ilmoittaa lähteet. Se on reilua. Maailma ei aina ole oikeudenmukainen, vaikka haluaisimme. Minä silti haluan olla ja opettelen sitä lopun elämääni. Jos viivähdän oppimassa epäoikeudenmukaisuudesta, yritän korjata linjan ja palata kohti oikeudenmukaisuutta. Oikeudenmukaisuutta opettelevat kohtaavat paljon vääryyttä matkalla. Väärintekijöitä, jotka kiertävät sääntöjä. Oma itsekunnioitus on tärkeää säilyttää. Seistä oman itsensä takana ja kantaa itsensä ja vastuunsa. 

Käytän tällä blogialustalla Pixabay.com sivuston ilmaisia kuvia. Kiitän kuvien tekijöitä. Haaveeni olisi käyttää vain omiani, mutta valokuvillani ei voi ilmaista sitä mitä haluan toisinaan kuvilla sanoa. Siksi olen kiitollinen tästä sivustosta. ...


Maiju

Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...