lauantai 18. maaliskuuta 2023

Emotionaalinen alitajunta

 




Pelastaja uhraa itsensä muiden vuoksi. Tämä piirre on aktivoitunut työelämässä. Ota sinä minun työni, eli rahani, sinun tulee pärjätä. "En minä ole niin tärkeä".

Unohdan tässä samalla itseni ja en tuntuisi saavan siitä hyvää karmaakaan vaan lähinnä menetyksiä lisää. Alitajuntani luulee vetovoimanlaista, että kun annan saan. Mutta jokin kiero osa minussa ei toimi –  vaan jään vaille työtä. Se ei toimi, koska uhraudun. 

Uskomuksiini on syntynyt käsitys työelämässä, että on aina joku jota vastaan minun pitää taistella. Minulle purkaudutaan kivuista ja paineista ja lopulta en enää tiedä mistä on kyse, vaan kehoni aloittaa minun "puhdistamisen"ja  tulen kipeäksi. 

Wau, no nyt pääsin hyvään sanoitukseen uhritietoisuudesta. 

Kun on käsitellyt asioita ja tavallaan asiat tietää oikein hyvin, saattaa vaipua ikäänkuin unohduksen verhon taakse uudestaan ja uudestaan. Se tuntuu siltä kuin joutuisi aloittaa kaiken taas alusta. Mutta ei silti joudu, kaikki opit ovat vain sipulin kuorimista kerros kerrokselta. 

Sain itseni aikanaan kiinni omasta uhrikäytöksestä, jossa tekeydyin pelastajaksi ja suojelijaksi. Se aktivoituu näin:

  • Minulle kerrotaan pahan puhumisen kautta ihmisten vikoja –  kertominen sattuu minua ja minussa aktivoituu suojelija kohdetta kohtaan. Minulta ei ole pyydetty apua, mutta olen sisäisesti eli tiedostamattomasti aloittanut auttamisen. 
  • Kun tulevassa henkilö jonka olen pelastanut hänen tietämättään satuttaa minua, tuntuu kipu minussa erittäin kovana. Katkeroidun, haavoitun ja uhriudun. Enkä ymmärrä miksi.

Kun alitajunnan selviytymisemekanismit ikäänkuin käynnistyy, ihminen ei tunnista niitä. Ainakaan aluksi. Usein ne aloittavat esiintulonsa niin vaivihkaa, ettet edes huomaa pian olevasi keskellä draamaa. 

Vain tiedostamalla voi muuntaa itseään. 

Kun toimii tiedostamattomasta käsin, kerää itselleen karmaa. 

Minussa on aktivoitunut viime aikoina pakenija, taistelija ja jäätyjä. Uhri, sekä pelastaja. Sankari ja roisto. Ne ovat olleet niin näkyviä, että olen ollut hämmentynyt omista selviytymismekanismeista. Suoraan sanottuna, en ole pitänyt itsestäni viime aikoina. 

On hyvä tiedostaa näitä selviytymisemekanismeja. Millä tavalla ne omalla kohdalla aktivoituu. Mieli on erittäin taitava piilottamaan ja sulkemaan ne omalta itseltä. 

Jos haluaa omista mekanismeista saada kiinni, on hyvä tiedostaa oma käytös. 

Oma uhriminä, oma roistominä ja oma sankariminä. 

Myöntää, että kyllä nämä kaikki aktivoituu minussa erilaisissa tilanteissa. Missä asioissa haluan itseäni muuttaa ja miten muuntaa omaa käytöstään, jotta voi muuntaa omaa alitajuntaa. 

Empaatikko saa vastakappaleeksi tähän tehtävään narsistin. Voi tulla äärinarsisti tai miedompi versio. Kuitenkin ristiriidoissa nämä kaksi vastapuolta yleensä aktivoituu. 

On hyvä tiedostaa ja sallia, että meissä empaatikoissakin on narsistin piirteitä ja myöntää itselleen, että myös ns. huonoja ja negatiivisiakin piirteitä löytyy meistä jokaisesta. Empaatikko saattaa kieltää pahat piirteensä ja taipumuksensa. Kieltäminen työntää käytösmallit takaisin alitajunnan syövereihin ja voi olla haastavaa päästä omiin kipuihin käsiksi. 

Mikä on oma pelko? Milloin itsessä käynnistyy defenssi, jolloin ei tunnista itseään? Nämä voivat olla niin taitavasti naamioituja omia heikkoja/piilotettuja piirteitä että on vain ihmeissään. Oma mieli voi sumuttaa itseään. 

Henkisessä kasvussa voidaan käyttää projektio sanaa, eli heijastat itsestäsi tilanteita ulospäin jotka ovat kuin elokuvia. Olet itse päänäyttelijä tässä elokuvassa. Tämä ruokkii muuten kirjailijan mielikuvitusta.

Uhrista tulee aina roisto. Satutettu ja kaltoinkohdeltui satuttaa aina muita, kunnes hän itse puhdistaa omaa alitajuntaansa. Kiusaajasta tulee kiusattu ja kiusatusta tulee kiusaaja. 


Sukulinjan tiedostamattomat mallit siirtyvät seuraaville sukupolville, jos emme käsittele näitä. 

Emme voi muuttaa mitään alitajunnan tiedostamatomia käytösmalleja, ennen kuin olemme niistä tietoisia. Triggerit ovat erittäin hyvä esimerkki tiedostaa missä on oma kasvun paikka. 

Uhri, roisto ja sankari. 

Nämä aktivoituvat meissä lasten kasvatuksessa, harrastusjoukkueissa, työpaikalla jne. Kaikkialla missä on ihmisiä ja ihmissuhteita ja oi että, niitä on tällä pallolla paljon, vaikka erakko haluaisikin olla. 

 Eli ei muuta kuin putsailemaan omia haavojaan. Tsemppiä meille työhön, joka muuten on todellakin sen arvoista. 

Maiju

Kuulopuheiden varassa

  Mistähän aloittaisin. Jos luottaa kuulopuheisiin ja tekee päätöksiä niiden varaan, voi tehdä päätöksiä harhaluuloihin perustuen eli valhee...